Amaryl nedir ne için kullanılır, Amaryl nasıl kullanılır, Amaryl ’in saklanması, Amaryl ’i kullanmadan evvel dikkat edilmesi gerekenler, Amaryl’in muhtemel yan tesirler nelerdir.
Çentikli Tablet
glimepirid
Ambalaj:
1 mgx30 Tablet
: : 2 mgx30 Tablet
: : 3 mg 30 tablet
: : 4 mgx30 tablet.
Endikasyon:
Kan şekeri seviyelerinin tek başına perhiz, fiziksel egzersiz ve kilo kaybı ile yeterince hakimiyet edilemediği insüline bağımlı olmayan tip IIdiyabet olgularında kullanılır.
Kontrendikasyon:
İnsüline bağımlı diyabet, diyabetik koma, ketoasidoz,şiddetli böbrek yada karaciğer işlev bozukluğu, glimepirid, diğersülfonilüreler veya sülfonamidlere karşı fazla duyarlık durumlarındakullanılmamalıdır. Şiddetli böbrek ya da karaciğer işlev bozukluğunda,insüline geçiş gereklidir.Gebelik ve laktasyonda kontrendikedir.
Uyarılar:
Oral hipoglisemik ilaçlar uygulanmasının, tek başına perhiz ya da perhiz artı insülinle rehabilitasyona mukayeseyle kardiyovasküler mortalitede çoğalış ile iletişimli olduğu bildirilmiştir. Optima Kan şekeri hakimiyetini sağlamak için; Doğru beslenme, kumpaslı ve yeterli fiziksel egzersiz ve şayet zorunluysa kilo kaybı, en az kumpaslı glimepirid alımı kadar önemlidir.Hipo veya hiperglisemiye bağlı olarak dikkat ve tepkin bozulabilir; araç veya makine kullanma kabiliyeti etkilenebilir.
Yan Tesirleri:
Bağışıklık sistemi bozuklukları, kan ve lenfatik sistem bozuklukları, metabolizma ve beslenme bozuklukları, göz bozuklukları, gastrointestinal bozukluklar, hepatobiliyer bozukluklar, cilt ve subkütan doku bozuklukları görülebilir.
İlaç Etkileşimleri:
Fenilbutazon, azapropazon,oksifenbutazon, insülin ve öbür oral antidiyabetikler, metformin, salisilatlar ve paraaminosalisilik asit, anabolik steroidler ve erkek seks hormonları,kloramfenikol, kumarin antikoagülanlar, fenfluramin, fibratlar, ACE inhibitörleri, fluoksetin, sülfinpirazon, belli uzun tesirli sülfonamidler,tetrasiklinler, MAO inhibitörleri, kinolon antibiyotikler, probenesid,mikonazol, yüksek doz parenteral pentoksifilin, tritokalin, allopurinol,sempatolitik, siklo, tro ve ifosfamidler glimepridin hipoglisemik etkisiniartırabilir. Östrojenler ve progestojenler, salüretik ler, tiyazit diüretikler,tiroid stimüle eden casuslar, glukokortikoidler, fenotiyazin türevleri,klorpromazin, adrenalin ve sempatomimetikler, yüksek dozlarda nikotinik asit ve nikotinik asit deriveleri, uzun süreli kullanılan laksatifler, fenitoin,diazoksit, glukagon, barbitüratlar ve rifampisin, asetazolamid. H2 Antagonistleri, beta blokerler, klonidin ve rezerpin kan şekerini düşürücü tesirin çoğalmasına yada zayıflamasına yol açabilir. İçki alımı, glimepirid kan şekerini düşürücü tesirini evvelden hipotez edilemeyen bir şekilde artırabilir ya da zayıflatabilir. Glimepirid, kumarin türevlerinin tesiri çoğalabilir ya da azalabilir.
Doz Teklifi:
16 yaşın üstündekilerde ve erişkinlerde başlangıç dozu,günde bir kere 1 mg Amaryl dir. Şayet iyi hakimiyet sağlanabilir mi, bu doz devam rehabilitasyonu için kullanılabilir. Yeterli hakimiyet sağlanamıyorsa, glisemik seviyelerine dayalı olarak, kademeli ve her kademe düzey arasında 1-2 haftalık aralar olacak biçimde günlük 2, 3, 4 mg ye kadar doz artırılabilir.Sadece istisnai gidişatlarda günde 4 mg den fazla doz iyi netice verebilir.Tavsiye edilen maksimum doz günde bir kere 6 mg glimepirid dir.