Anasayfa » İlaç Rehberi » Ametik

Ametik

Ambreks nedir ne için kullanılır, Ambreks nasıl kullanılır, Ambreks ’in saklanması, Ambreks ’i kullanmadan evvel dikkat edilmesi gerekenler, Ambreks’in muhtemel yan tesirler nelerdir.

Şurup

Ambroksol HCl

Ambalaj: 

30 mg/5 mL x 150 mL’lik şişe.

Endikasyon: 

Solunum Yollarının salgı bozukluklarıyla bir arada olan akut ve kronik hastalıkları, özellikle akut ve kronik bronşitler, astmatiform bronşit, bronş astması, bronşektazi, larenjit, cerrahi teşebbüs sonrası bronkopulmoner karmaşıklıkların rehabilitasyonu ve profilaksisinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Ambroksol Ve bir metaboliti olan bromhexine fazla duyarlı olanlarda kullanılmamalıdır.

Uyarılar: Ambroksol, kodein ve öteki antitüssiflerle beraber kullanılmamalıdır. Karaciğer ve böbrek hastalarında dikkatle kullanılmalıdır. Hamileliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır.Anne sütüne geçip geçmediği öğrenilmediğinden, emzirenlerde dikkatle kullanılmalıdır.

Yan Tesirleri:

 Bazı vaziyetlerde mide, bağırsak bozuklukları, ishal, ten döküntüsü, kaşıntı, kusma,halsizlik, baş sızısı görülebilir.

Doz Teklifi:

 Ambreks Şurup: Rehabilitasyon süresi 8-10 günd

Endikasyon: 

İmmün yeterli olan erişkin ve çocuk hastalardaki visceral leishmaniasis’in rehabilitasyonunda endikedir.Lipozomal amfoterisin, immün yetmezliği olan hastalarda da örn.HIV pozitifvisceral leishmaniasis’in primer rehabilitasyonunda endikedir.Bu ilaç yalnızca pozitif ten tepkinine neden olan ve serolojik teste cevap veren ve muayenehane olarak aşikar olmayan mantar hastalıklarının rehabilitasyonunda kullanılmaz.

Kontrendikasyon: 

Amfoterisin Karşı fazla duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir, ancak rehabilitasyon gerektiren vaziyet hekime göre hayatı tehdit ediyorsa ve amfoterisin rehabilitasyonu dışında bir alternatif yoksa, hekim himayesinde kullanılabilir.

Uyarılar: 

Lipozomal amfoterisin sıradan amfoterisin den daha az toksisite göstermektedir, ancak, advers tesirler gene de görülebilir. Diyalizdeki hastalara amfoterisin uygulaması yalnızca diyaliz bitirildikten sonra yapılmalıdır. Hamilelerde yalnızca ilacın faydayı, muhtemel hasarından daha ağır basıyorsa kullanılmalıdır.Rehabilitasyon sırasında emzirme kesilmelidir.

Yan Tesirleri:

 Lipozomal Amfoterisin ile görülen toksisite, sıradan amfoterisin için bildirilenden daha hafif ve azdır.Ancak, sıradan ilaca bağlı toksisite görülebilir.Özellikle sıradan ilaca bağlı alttaki meseleler akla gelmelidir.Ateş ve titreme gibi sistemik toksisite tepkinleri sık görülür ve şayet olasıysa toplam günlük dozun eksiltilmesi bereketli olabilir.Tromboflebit, kan tazyikinde farklılık, aritmi, baş dönmesi, kulak çınlaması, konvülsiyonlar, trombositopeni, lökopeni, akut karaciğer yetmezliği ve nöropati gö-rülebilir. Anafilaktik tepkinler seyrek bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri: 

Lipozomal Amfoterisin İn öteki ilaçlarla olan tesirleşmesi bugüne kadar tespit etilmemiş olmasına rağmen, beraber birkaç ilaçla rehabilitasyonu gereken hastalar yakından izlenmelidir. Sıradan amfoterisin antineoplastik casuslar ve nefrotoksik ilaçlarla tesirleşmesi bildirilmiştir. Kortikosteroidler Ve kortikotropin ACTH, amfoterisin bağlı potasyum kaybını artırabilirler.Potasyum kaybettirici özelliği sebebiyle amfoterisin, dijitalis glikozitleri nin ya da iskelet adaleyi rahatlatıcıların tesirini artırabilir.

Doz Teklifi:

 Test dozu 1 mg 10 dakika kadar usulca infüze edilmeli ve füzyondan sonra hasta 30 dakika yakından izlenmelidir.Erişkin ve çocuklarda AmBisome 30-60 dakika müddetle IV enfüzyon olarak uygulanmalıdır.IV enfüzyon için önerilen konsantrasyon 0.20 mg/ml 2 mg/mlAmBisomeolarak amfoterisin dir.AmBisome olarak amfoterisin dozu herbirhastanın spesifik ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır.

 

İçeriği Oyla

Yorum yapın