Anasayfa » Genel » Babek Zencani

Babek Zencani

Babek Zencani Biyografisi

Sorinet Gurubu idare heyeti başkanıdır. Türkiye, İran, Dubai, Endonezya, Malezya ve Tacikistan ’da faaliyet göstermektedir.
Babek Zencani, 21 Mart 1974 tarihinde İran ’ın başşehri Tahran ’da doğmuştur. Bütün ismi Babek Murtaza Zanjani ’dir. 1980’li yıllarda Türkiye ’de koyun postu satarak ticarete başladı.

Babek Zencani, Sorinet Gurubu idare heyeti başkanıdır. Sorinet Holding kozmetik, finans ve bankacılık, hizmet, ticari havacılık, altyapı, yapı malzemeleri, balaka teknolojileri ve beynelmilel gayrimenkul geliştirme alanlarında faaliyet gösteriyor.

Babek Zencani ismi son olarak Türkiye’de yürütülen 17 Aralık 2013 soruşturmasında Reza Zarrab‘ın işvereni olarak geçmiştir. Zencani, Reza Zarrab aracılığıyla Gana‘dan 1.5 ton altını hiçbir kayıt altına alınmadan Türkiye’ye sokmakla itham ediliyor. Türkiye ’de Rlınmasından sonra işvereni olduğu iddia edilen Babek Zencani de İran ’da gözaltına alındı. Gözaltına alınma sebebi; Tacikistan Merkez Bankası üzerinden İran Petrol Bakanlığı ’na 2 milyar Euro ’luk sahte bono yollamış olmasıydı.

Babek Zencani, İran daha önceki cumhurbaşkanı Rafsancani yarıyılında yaptığı Merkez Bankası müdürü Mohsen Nourbakhsh’ın makam sürücülüğünden şimdilerde dolar milyarderliğine çıktı.

İran Merkez Bankası, yaptırımlar suratından her gün piyasalara 17 milyon dolar aktarıyordu. Bu yarıyılda binde bir komiteyle günde 17 bin dolar kazanan Zencani, 2010 ’da Devrim Muhafızları ’nın yaptırım suratından dışarı çıkartamadığı 40 milyon doları bir kaç gün içinde yurt dışına gönderdi.

Yurt dışına petrol satışı yapan ve İran hükümetinden milyarlarca dolarlık ihaleler alan Zencani ’nin varlıklarının toplamının 15 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Amerika ve Avrupa Birliği, karap ara aklama ve İran aleyhine konulan ekonomik ambargoyu delmesinden dolayı adını kara listeye aldı ve Zencani böylece tanındı. Bu genç işadamının şahsî serveti takribî 15 milyar dolar ve bu servetin kaynağı belli değil.

Avrupa Birliği tarafından kara listeye, Hasan Ruhani hükümeti tarafından ise mercek altına alınan Zencani, bir mecmuaya verdiği müzakerede Dubai, Türkiye ve Malezya‘daki 64 firmadan oluşan bir ‘örümcek ağı ’nı kullanarak milyonlarca varil petrol sattığını ve buradan elde edilen 17,5 milyar dolarlık kazancı da İran Petrol Bakanlığı, Devrim Muhafızları ve Merkez Bankası ’nın döviz rezervi lüzumunun karşılanmasına aktardığını söylüyor.

1980’li yıllarda Türkiye ’de evvel koyun postu satarak ticarete başlamış, ardından ise üniversite eğitim alan Babek Zencani, kozmetik işine girerek ‘Kont Kozmetik ’ işletmesini kurdu. ABD‘nin kara listesine girmeden evvel ise Kont Group ve Kozmetik ’i Merve Irmak adlı şahsa devretti. Babek Zencani’nin İstanbul’da 2008 senesinde kurduğu Kont Kozmetik ve Dış Ticaret Limitet firmasının faaliyet alanı kozmetikten tekstile, plastikten, altın ve mücevher ithalatı ile bankalar arası fon transferine kadar geniş bir yelpazeye sahip. Ayrıca Zencani, Çorlu’da 2012’de Kont Alüminyum ismiyle alüminyum kutu imali yapmak üzere bir firma kurdu. Zencani, 3 Ocak 2013’te Merve Irmak‘ı işletmenin müdürlüğünü soydu. Zencani, Irmak’a Kont Group ve Kont Kozmetik’i 1 Şubat’ta devredince 8 Şubat’ta Kont Alüminyum’daki görevlerinden istifa etti. Aynı gün Merve Irmak, Kont Alüminyum’daki yetkili temsilci bülten edildi.

Nisan 2013’te ABD ve AB’nin yaptırım listesine giren Zencani’nin yurt dışındaki hesapları dondurulunca İran’a döviz akışı da kesildi. Zencani İran hükümetine 2.8 milyar dolar borcunu ödeyemedi. Paranın bloke edildiğini öne sürdü. Bu tarihten sonra Türkiye’den İran’a altın ticareti başladı.

Babek Zencani‘nin yaptırımları delmek için kullandığı firmalardan bkocaman da Kont Kozmetik oldu. Kont Kozmetik’in Tacikistan’da 2011’de kurduğu Kont Bank da operasyonlara aracılık etti. ABD Hazine’sine göre Zencani, Malezya‘da International Safe Oil, Dubai‘de Sorinet Commercial Trust Bankers ve yeniden Malezya‘da First Islamic Investment Bank aracılığıyla faaliyetlerini yürüttü. Sırlı ‘Bay Z’ olarak da adlandırılan Zencani’nin ayrıca ‘Rah Ahan‘ isminde bir de futbol kulübü var.

Babek Zencani‘nin, 17 Aralık 2013 soruşturması kapsamında Reza Sarraf aracılığıyla Gana‘dan 1.5 ton altını hiçbir kayıt altına alınmadan Türkiye’ye getirdiği iddia edildi. Babek Zencani‘nin, 23 Kasım 2015 tarihinde yapılan mahkemesinde Gana’dan yolcu uçağıyla İstanbul’a 1.5 ton altın getirdiklerini ve bu altını istanbul’dan Dubai‘ye götürdüklerini itiraf etti. Ancak Zencani Dubai’de altının ‘sahte çıktığını’ öne sürdü.

30 Aralık 2013 tarihinde bazı İran’lı iş adamlarının ülkeye uygulanan yaptırımlar sayesinde kısa zamanda servet kazandığı iddiasının ardından, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptırımlardan haksız hasılat elde edenlerin soruşturulması için düğmeye bastı. Tahran Savcılığı, Türkiye ’deki soruşturma kapsamında hapsedilen iş adamı Reza Zarrab ’ın İran ’daki iş ortağı Babek Zencani‘nin cezaevine sevk edildiğini duyurdu.

3 Ekim 2015 tarihinde İran‘da idam talebiyle suçlanması başlandı. 30 Aralık 2013 tarihinde hapsedilerek İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırma yargılamasıyla suçlanan Babek Zencani ile birlikte suçlanan iki bireye de 4 Mart 2016 tarihinde idam cezası verildi.

İran ’ın yarı resmi Mehr haber ajansı, ismini açıklamadığı yargı kaynaklarına sabrettirerek 26 Kasım 2016 tarihinde verdiği haberde temyiz evresinde bulunan idam kararının lağvedildiğini duyurdu. Ancak 3 Aralık 2016 tarihinde İran Yargı Erki’ne bağlı Mizan Haber Ajansı’na konuşan Yargıtay Başkan Dayanakçısı Gulam Rıza Ensari, Zencani hakkında verilen idam kararının Yüksek Duruşma tarafından onandığını belirtti.

İçeriği Oyla

Yorum yapın