Entersal nedir ne için kullanılır, Entersal nasıl kullanılır, Entersal’in saklanması, Entersal’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, Entersal’in olası yan etkiler nelerdir.
Draje
Sodyum salisilat
Ambalaj:
500 mgx50 draje.
Endikasyon:
Romatizma,romatoid artrit, lumbago, miyalji ve gut ağrılarının tedavisinde endikedir.
Kontrendikasyon:
Peptik ülserli hastalar ve kanama eğilimli olgularda kontrendikedir.
Uyarılar:
Astım, nazal polip ve alerji triadı bulunanlarda uygulama dikkatle yapılmalıdır. Kanama ve ülserasyon öyküsü veren hastalarda bir risk söz konusudur.Salisilatlar tiroid fonksiyon testlerini değiştirebilirler. Gebelerde kullanım güvenirliği kanıtlanmamıştır ve emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.
Yan Etkileri:
Salisilatlar en sık gastrointestinal sistem üzerinde yan etki gösterir. Kulakta çınlama, reversibl işitme kaybı ve vertigo oluşturabilir. Hematolojik yönden lökopeni,trombositopeni, kanama zamanı uzaması ve plazma demir konsantrasyonunda düşme izlenebilir. Ürtiker, prurit, anjiyoödem ve ender olarak da anafilaktoid reaksiyon görülebilir. Salisilatlar astma, alerji ve nazal polip triadı bulunanlarda bronkospazm oluşturabilir.
İlaç Etkileşimleri:
Salisilatlar alkol, kortikosteroid ve pirazolon türevleri ile birlikte kullanıldığı zaman gastrointestinal sistemde kanama ve ülserasyon riskini artırır. Salisilatlar plazma protrombin konsantrasyonunu azalttığı için birlikte kullanılan antikoagülan ilaçların etkileri ile oral hipoglisemik ilaçların etkilerini potansiyelize eder. Salisilatlar küçük dozlarla probenesid sülfinpirazon ürikozürik etkisini ve spironolakton ile oluşturulan sodyum atılımını azaltabilirler. Üriner alkalileştiriciler salisilatlarınböbreklerden atılım hızını artırarak etkinliğini azaltır. Bu arada,fenobarbital enzim indüksiyonu ve propranolol da bazı reseptörlere kompetitif etki nedeniyle salisilatların etkinliğini azaltır.
Doz Önerisi:
Günde 6-10 draje önerilir.