Anasayfa » Sağlık » Gebelikte Egzersiz

Gebelikte Egzersiz

Bazı kadınlar gebelik sürecinde fazla kilolardan kurtulmak için egzersiz yapabiliyor. Şayet günlük yaşamınızda egzersiz yapan biri değilseniz hamilelik sürecinde egzersize başlamanız pek uygun olmayabilir.

Günümüzde, sağlık şuuruna sahip artan rakamda kadın gebeliği süresince egzersiz yapmaktadır. Bu, özellikle yaşamınızda dizinizi bükmekten daha fazla bir şey yapmadıysanız, hamileliğin mücadeleli bir egzersiz programına başlamanın bütün zamanı olduğu anlamına gelmiyor. Ancak, hamilelikten evvel kumpaslı olarak egzersiz yaparsanız, hekiminiz tersine bir nasihatte bulunmadıkça muhtemelen egzersizlere devam edebilirsiniz. Bir Hayli hekim daha evvel egzersiz yapmayan hastaların dahi, gebelik sırasında makul bir egzersize başlamalarını önermektedir. Kumpaslı egzersiz programının erkekler ve kadınlar için uzun yarıyıllı bereketleri çok iyi öğrenilmektedir. Araştırmalar egzersizin büyümekte olan embriyo üzerinde pozitif ya da negatif bir tesirinin muhtemelen olmadığını göstermektedir. Ama egzersiz annenin beden dayanıklılığını çoğaldırabilir.

Dayanıklılığın çoğalmasının neticeyi daha kısa ve daha kolay doğum olabilir. Kimileri bu tesirin kalp-akciğer sıhhatine ve tahammül gücünün çoğalmasına bağlı olduğunu ileri sürüyorlar. Fiziksel olarak sağlıklı bir annenin tahammül eforu, doğum sırasında bebeği itmesi gerektiği zaman özellikle kıymetlidir. Kumpaslı olarak egzersiz yapan kadınlar bitkinliğe yenilmeden daha uzun zaman itebilmektedirler. Daha kolay ve daha kısa bir doğum ihtimali, egzersiz yapma mevzusunda sizi ayartabilir, ama dikkatli hareket edin. Bedeninizdeki hormonal farklılıklar sebebiyle, gücenmeye daha sarihsinizdir. Bağ dokuları daha kolay gerildiği için, eklemleriniz daha balanssız ve daha kolay gücenebilir vaziyettedir. Ayrıca, genişledikçe, ağırlık merkeziniz kayar ve balansınızı kaybedebilirsiniz. Bu sebeple, çok eğilmek ya da eklemlerinizi çok fazla geren rastgele bir hareket nasihat edilmez, yüksek tesirli aerobik ya da atlamaya dayalı başka hareketler de önerilmez. Ayrıca düşme riski sebebiyle dikkatli olmak gerekir. Tenis ve eşi oyunlar oynamayın. Bu oyunlar sırasında ani Doğrultu farklılıkları eklem yaralanmalarına yol açabilir.

Hamileliğin dört ayından sonra, embriyoya giden kan akışını kesme ihtimali sebebiyle, sırtüstü uyumanızı gerektiren egzersizlerden kaçının. Ata binme, dağcılık, dalma ve su kayağı gibi ağır ve potansiyel olarak riskli aktifliklerden kaçının. Gebeliğiniz sırasında kayak yap-mayın. Bazı uzun mesafe koşucuları gebelikleri sırasında kendilerine ya da bebeklerine hasar vermeden maratonları bitirdilerse de, gebelik maraton koşusu için uygun bir zaman değildir. Bu birkaç egzersiz kısıtlamasına rağmen, hamile bir kadın için uygun olan bir hayli spor ve egzersiz vardır. Gebelik sırasında en iyi egzersiz yüzmektir. İyi bir dolaşım idmanı sağlar; suyun kaldırma eforu sayesinde, eklemlerinizin yaralanması tehlikeyi yoktur.

Düşük tesirli aerobik uygundur ve bazı yerlerde bebek bekleyen annelere müteveccih düşük tesirli aerobik kursları vardır. Hamilelikten evvel bu aktifliklerden seviyorduysanız, jogging ve bisiklet de uygundur. Her zamankinden daha fazla yoruluyorsanız, faallik seviyesini düşürebilirsiniz. Gebelik sırasında yürüyüş sık sık nasihat edilir ve egzersiz yapmaya başlamak isteyen, daha evvelden faal olmayan hamile kadınlar için önerilen ilk egzersizdir. Hangi egzersizi seçerseniz seçin, başlamadan evvel hekiminize müracaat etin. Çoğu kadın için gebelik sırasında egzersiz tehlikesiz olduğu halde, bazı hamile kadınlarda egzersizi riskli hale getiren hipertansiyon gibi meseleler vardır. Kendinizi harcayacak kadar egzersiz yapmayın. İdman sırasında su kaybını önlemek için bol bol akışkan için. Hava sıcak ve nemliyse, yürüyüşünüzü ya da koşunuzu daha serin bir güne erteleyin.

 

İçeriği Oyla

Yorum yapın