James Watt Biyografisi
İskoçyalı mucit ve mühendistir.
James Wa Greenock ’ta gemi işleten zengin bir baba ve kültürlü bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi.
19 yaşındayken Londra’ya gidip ölçüm aletleri imalatçısının yanında çalışmaya başladı. Daha sonra kendi başına işyeri açarak çalışmaya devam etti. Fakat izinsiz olduğu için işyeri kapatıldı. Üniversite Watt ’a sahip çıkarak onu laboratuarlarında aygıt yapması için işe aldı. Üniversite profesörleri Watt ’ın kabiliyetini fark ederek onu yetiştirmeye çalıştılar.
James Watt ilk olarak “Thomas Newcomen ’in” 1705 yılında yaptığı buhar yoğunlaştırıcı silindir üzerinde çalışmalarına başladı. James Watt ise yalnızca 1765’de onu sanayi’de kullanılacak biçime çevirmiştir. Ancak bütün başarı henüz sağlanamamıştı. Bütün kapsamlı bir buhar aygıtı geliştirmeye çalışan James Watt, Sonunda 1776’da başarı ile üretilen buhar aygıtları ticarî olarak satılmaya başlamış ve çoğunlukla madenlerden suyu pompalamak için arz edilmiştir. Sonraki 6 sene içinde tasarımda muhtelif iyileştirmelerde bulunan Wat hareketi döner hareket haline çeviren buharlı makinayı yaptı ve eforu hakimiyet etmek için valf ve buhar basınç göstergesi ilave etmiştir.
Sanayi devriminin buhar cihazının geliştirilmesiyle başladığı da bir asıldır.
1794’te Boulton ve Watts firmasını kuran ortaklar, yalnızca buhar aygıtı üretmeye yöneldiler. 1824’te firma 1164 buhar aygıtı üretmişti. Boulton başarılı bir işadamı olduğunu ispatladı ve her ikisi de zengin oldular. 1800’de James Watt, emekli oldu. Emekliliğinde farklı buluşlara devam eden Watt, teleskop ile mesafe ölçümü, mektup kopyalama aygıtı, yağ lâmbasında iyileştirmeler, buhar merdanesi ve heykel kopyalama aygıtı geliştirmiştir.
Watt yüksek basınçlı buhar sistemlerine geçişin hazırlayıcısı, termodinamik ilkelerin birçoğunun bulucusudur. Çağdaş buhar türbinlerindeki devir hakimiyet regülatörü de Watt ’ın ortaya çıkardığı hakimiyet prensibine göre çalışır. Beygir eforu ve Watt kavramlarının efor ifadesi olarak kullanılması da Watt tarafından başlatılmıştır.
1767’de kuzeni Margaret Miller ile evlenmiş ve 6 çocuk sahibi olmuştur. İkinci eşi ile Almanya,İskoçya ve Fransa’yi dolaşmış ve Galler’de bir malikâne alarak restore etmiştir.
James Watt, 19 Ağustos 1819 Heathfield ’te can verdi.