Marmaris Gezilecek Yerler
Yeşil ve mavinin ebedi tonuyla buluşacağınız Marmaris ’te gezilecek çok fazla yer vardır. Marmaris ’te önceliği olması ve tadını doya doya çıkarmanız gereken yerler plajlardır. Marmaris ’in merkezinde etraf beldelerde dünyaca bilinen plajlar ve koylar bulunuyor. Bu koy ve plajların kimilerini kesinlikle görmeniz gerekmektedir. İşte koylar ve plajlar: Boncuk Koyu, Kumlubük Koyu, Bördübet Koyu; Kızkumu Plajı, Sedir Adası Plajı/Kleopatra Adası, Uzunyalı Plajı, Turunç Ulus Plajı, İçmeler Plajı.
Marmaris en hoş yeri neresi?
Marmaris denildiği zaman usunuza birçok hoş ve gezilecek yer gelmektedir. Bu yerlerden en hoşi ise Turgut Köyü, Şelale ’sidir.
Marmaris Koyları ve Plajları
Marmaris şahane plajları ve koylarıyla tatillerde denize girmek için en fazla tercih edilen yerler arasındadır. Marmaris ’te denize girmek için tercih edilebilecek plaj ve koy bulunmaktadır. Çoğunlukla girişi ücretsiz olan bu koylarda doğayla tek başınıza kalarak denizin tadını çıkarabilirsiniz. Gelin birlikte Marmaris ’in plaj ve koylarını inceleyelim.
Boncuk Koyu: Sedir Adası ’nın yakınlarında bulunan Boncuk Koyu ’nun en dikkat çekici özelliği tertemiz ve berrak denizidir. Boncuk Koyu ’nda ziyaretçilerin konaklayabileceği tesisler de vardır.
Kumlubük Koyu: Turunç ’a 6 kilometre uzaklıkta konumlanan Kumlubük ’e Marmaris ’deri hareketlenen teknelerle ulaşılabilir. Temiz deniziyle harikulade ötesi güzelliğe sahip bu koyun misafirlerine kapısı hep sarih.
Bördübet Koyu: Bördübet Marmaris ’in Reşadiye Yarımadası ’nda yer alıyor. İsmini yıllar evvel bu koyda gizlenen İngiliz askerlerinin bölgeye “Kuş Yatağı” Bird the bed demesiyle almıştır. Ormanın denizle birleştiği yapılaşmadan uzakta olan Bördübet; hayvan, bitki çeşitliliğiyle bakir bir alandır. Bördübet ’in önemli özelliklerinden bir tanesi de denizin ormana Doğru ilerlerken 600 metre uzunluğunda ve 200 metre eninde bir kanal oluşturmasıdır. Bu doğa harikasını Marmaris ’e gelmişken kesinlikle görmelisiniz.
Orhaniye/Kızkumu Plajı: Orhaniye ’nin çevreyi çamlarla kaplı bir beldedir. Buranın dünyaca ünlü olmasını sağlayan Kızkumu Plajı ve denizidir. Denizin içinde yürüyüş yapabileceğiniz kanalın sığlığı gayet yeterli seviyededir.
Sedir Adası Plajı/Kleopatra Adası: Sedir Adası bir başka ismiyle Kleopatra Plajı, Marmaris ’in 16 kuzeyinde yer alan ve kesinlikle görülmesi gereken plajlardan bir tanesidir.
Uzunyalı Plajı: Marmaris Ulus Plajı ’ndan başlayan Uzunyalı Plajı İçmeler ’e kadar giden vasati 10 kilometrelik bir sahil şeridine sahiplik yapar. Sahil şeridinde çok fazla cafe ve lokanta bulunmaktadır.
Turunç Ulus Plajı: Turunç, Marmaris ’den 21 kilometre mesafede bulunan bir koydur. Büyüleyici doğası, lokantaları ve otelleriyle Marmaris ’in tatil için en fazla tercih edilen bölgesidir. Turunç Koyu ’na olan ilginin kaynağı mavi sancaklı plaja sahip olmasıdır. Turunç Koyu ’nu eşsiz hale getiren bir başka özellik ise deniz altı zenginliğidir. Su altının berrak ve renkli olması, sualtı mağaraları ve kayalık alanlar bölgenin dalış turizmini zenginleştirmektedir.
İçmeler Plajı: Marmaris ’e 8 kilometre uzaklıkta yer alan ve her yıl binlerce turisti ağırlayan bir tatil bölgesi olan, Marmaris ’in merkezine yakınlığı, uzun plajı ve konaklama alternatifleri bulunan İçmeler Marmaris denince akla gelen ilk yerler arasındadır. Marmaris ’in merkezinden İçmeler ’e çok fazla minibüs seferleri yapılmaktadır. Bu sayede erişim oldukça basittir.
Marmaris Kalesi ve Marmaris Müzesi
Marmaris ’i simgeleyen ve görülmesi gereken tarihi mekanlardan biriside İyonlar döneminde MÖ 1044 yapılan Marmaris Kalesi ’dir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, genişletilen ve yenilenen kale I. Dünya Savaşı ’nda çok fazla hasar görmüştür. Kale bir çeşme, 18 adet oda ve arktan oluşmaktadır. Kalenin en son onarımı 1980-1990 senelerinde Doğruleşmiş ve 1991 senesinde müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kalenin Etnografya Salonu ve Arkeoloji Salonu olarak tertip edilen kapalı alanları vardır. Diğer alanlar ise ambar ve sanat galerisi olarak kullanılmaktadır.
Müzenin arkeoloji kısmında değişik tarihi yarıyıllara ait Bizans, Roma ve Helenistik parçalar ve bölgede yapılan kazılarla birlikte bulunan ziynet eşyaları, sikke, sırça işi eşyalar ve çömlek sergilenmektedir. Etnografya kısmında ise Osmanlı döneminden kalma pek çok eşya vardır. Müze, haftanın her günü 08.30-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında ziyarete sarihtir.
Hafsa Sultan Kervansarayı
Bölgedeki bir diğer Osmanlı yapısı ise Hafsa Sultan Kervansarayı ’dır. Kanuni Sultan Süleyman ’ın annesi Hafsa Sultan ismine yapılan kervansaray, Marmaris Kalesi ’ne uzanan dar bir yol üzerine 1545 senesinde inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman ’ın konaklama ve dinlenme emeliyle yaptırdığı kervansarayda 8 oda vardır. Odalardan bir tanesi diğerlerine göre daha büyüktür. Kervansarayın yapısı çok güçlü olmasıyla birlikte günümüze kadar gelen kısımlari onarım görmeden bugüne kadar varlığını sürdürmüştür. Fakat ilk yapıldığı zamanlarda şuan ki halinden çok daha kapsamlıydı. İçinde yakın zamanlara kadar varlığını sürdürebilen bir hamam bulunmaktadır. Ayrıca daha öncesinde han olarak kullanılan ikinci katı zamanla devrilmiştir. Osmanlı dönemine ait mimariyi yansıtan Hafsa Sultan Kervansaray ’ı Marmaris ’i ziyaret edenlerin ilgisini çekmektedir. Bir ara bir kısmının bar olarak kullanılması yerel ulus tarafından tepki görmüştür. Mimarisi önemli bir değere sahip olan kervansarayda hediyelik eşya dükkanlarının ve kafelerin bulunduğu turistik mekanların işletildiği bir yerdir. Tepkiler suratından Kervansaray ’ın müzeye dönüştürülmesine yönelik çalışmalar aralıksızını gözetmektedir.
Baca Mağarası
Deniz sporlarını beğenirler için yaz tatili önemli bir fırsat olarak kabul edilmektedir. Tatil için Akdeniz ve Ege kıyılarını seçenler dalış gibi deniz sporlarının hayranıysa, tatillerini renklendirmek için pek çok fırsatla karşılaşabilirler. Bu anlamda Marmaris su altı resimcileri ve dalış için cennet gibi bir yerdir. Dünyanın en önemli dalış noktalarından sayılan Baca Mağarası Marmaris ’i ziyarete gelen profesyonel dalgıçlar için şahane bir aktivite fırsatı sunmaktadır. Mağaranın ismi bütün burundan 14 metre yükseklikte suya girilip, 4 metre yükseklikten çıkılması ve yapısının şömineye benzemesinden gelmektedir.5 metreden 50 metreye kadar dalış yapma fırsatı sunan mağaranın iç kısmında görülebilecek karidesler ve kardinal balıkları resimleriniz için renkli kareler sunabilir.
Halıcı Ahmet Urkay Müzesi
Marmaris ’te yer alan Halıcı Urkay Müzesi, Marmaris-Muğla yolunun 10. Kilometresinde bulunan bir müzedir. Kurucusu Ahmet Urkay, uzun yıllar süresince Marmaris ’te halı ticareti yapmıştır ve koleksiyonculuk belgesi alarak da birçok önemli eser biriktirmiştir. Eserlerin kapalı kapılar artta kalmasını istemeyen Ahmet Urkay 3000 metrekarelik kapalı bir alan olan bu müzede pek çok arkeolojik eser sergilenmesine dayanak etmiştir.
Müzede çeşitli medeniliklerden yöresel elbiseler, silahlar, mermer ve ahşap eşyalar, kilim, halı, ziynet eşyaları ve heykeller, sikkeler sırça işi eşyalar ve çömlek sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir ve haftanın her günü sarihtir.
Marmaris Kızkumu
Türkiye ’nin en cazip tatil yerlerinden olan Marmaris ’te bulunan Kızkumu, görenleri çok afallatan bir yerdir. Zira burada yer alan doğal gidişat suratından uzaktan size bakanlar denizin üzerinde yürüdüğünüzü düşünüyor. Bunun sebebi ise plaj alanında denizin içinde 600 metrelik batık bir patikaya benzeyen bir kumsalın yer almasıdır.
Marmaris Eski Çarşı
Tarihi Bedesten olarak da bilinen Eski Çarşı, Marmaris merkez çarşısı içinde yer almaktadır. Tarihte olduğu gibi hala kumaş, halı, ipek ve değerli eşya alım satımı yapılan bedestenler günümüzde de alışveriş bölgeleri olarak varlıklarını sürdürmektedir. Marmaris ’in merkezinde yer alan eski çarşı haftanın yedi günü kalabalıktır ve turistlerin alışveriş için çok tercih ettiği bir alandır. Mimarisi İstanbul ’da bulunan Kapalıçarşı ’ya benzeyen çarşıda ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Yöreye özgü lezzetleri de çarşıda bulmak muhtemel. Marmaris ’in özellikle reçeli ve balıyla ünlü olması sebebiyle çarşıdan bu mahsulleri satın alabilirsiniz.
Mimarisi dikkatleri sürükleyen Marmaris Bedesten ’in avlusunda 3 katlı yekpare mermer bir havuz vardır. Bedesten ’de bir kafe ve otuz iki dükkan vardır. Tarihi Bedesten ’de alışveriş yaparken tarihi bir yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Avlusunda Türk kahvenizi yudumlarken tatilinize değişik bir anı katmanız muhtemel.
Marmaris Amos Antik Kenti
Amos eski Yunan dilinde “Ana Tanrıça Tapınağı” anlamına gelmektedir. Marmaris ’in Kumlubük Koyu ile Turunç Beldesi Hisaburnu mevkii arasında bulunan Asarlık Tepesi üzerindedir.
Tatilinizde vaktinizi Turunç ya da Kumlubük ’te geçirmeyi düşünüyorsanız Amos Antik Kenti ’ne de uğrayabilirsiniz. Yürüyüş yapmak güzelinize gidiyorsa Kumlubük ’deri yürüyerel yarım saatte, Turunç ’tan ise 1 saatte ulaşabilirsiniz. Antik Çağ ’ın önemli kentlerinden bir tanesi olan Amos ’tan günümüze kadar pek fazla virane kalmamış olsada Kumlubük Sahili ’nin yamaçlarında kent surlarını ve tiyatro görmeniz muhtemel.
Geniş etrafa dağılmış olan kentte viraneler genellikle tepe üzerindedir. Amos Marmaris ’in en önemli antik kentlerinden biri olduğunu, MÖ 2. Asırdan beri bölgede yerleşim olması sayesinde kanıtlamıştır. 1948 senesinde yapılmış kazıda MÖ 200 ’lü senelerde yapılan kira sözleşmelerinin yer aldığı kitabeler bulunmuştur. Amos kentinden geriye kule, sur ve idari yapılara ait parçalar kalmıştır. Kentteki en belirgin harabelerden biri de Amos Antik Tiyatrosu ’dur. Tiyatronun yan duvarını, sahne kısmını ve oturma bölgelerini görmek muhtemeldir.
Marmaris Bozburun
Türkiye ’nin güneybatısında, Ege Bölgesi ’nde yer alan Muğla şehrinin Marmaris ilçesinde bulunan bir tatil beldesidir. Marmaris ’in güneybatı ucunda yer alan beldenin ilçe merkezine uzaklığı 45 kilometredir. Bozburun ’a ulaşmanız için evvel Marmaris ’e gelmeniz gerekmektedir. Marmaris ’e Türkiye ’nin Neredeyse her şehrinden, genellikle yaz aylarında sıkça şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Marmaris ilçe merkezinden Bozburun ’a gelmek için ise taksi veya dolmuş ve minibüslerden faydalanmanız muhtemeldir
Bozburun ’a en yakında bulunan uçak pisti Muğla ’da yer alan Dalaman Havalimanı ’dır. Takribî 150 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanından toplu taşıma araçları veya servisler ile Bozburun ’a erişim sağlanabilmektedir. Bazı otellerin havalimanı ile otel tesisi arasında kendi servisleri hizmet vermektedir.
Marmaris Selimiye
Marmaris ’te kesinlikle görülmesi gereken noktalardan biri ise Selimiye ’dir. Selimiye gerçeğinde bir köy olmasıyla birlikte Bodrum-Marmaris arasında yolculuk yapan teknelerin kesinlike uğradığı koylardan biridir. Selimiye ’nin Marmaris merkeze olan uzaklığı takribî 1 saattir.
Uysal suyu ve tertemiz deniziyle Selimiye, yaz tatili denilince uslara hudutsuzca yüzmek gelen misafirlerini mutlu etmektedir. Kumsalı bulunmayan Selimiye ’nin iskele etrafındaki konaklama yerleri ve restoranlar denize girmek için tercih edilebilir. Denize kumlu plajdan girmeyi tercih ederseniz 2 kilometre uzaklıktaki Sığ Liman ’ı tercih edebilirsiniz. Selimiye ve çevresinde tarihi harabelere tesadüfmek muhtemeldir. Selimiye çevresinde yer alan antik ismi Hydas olan bölgede çeşitli kale harabeleri vardır. Tiyatro, manastır ve deniz feneri bu bölgede görülmeye değer yıkıntılardır.