Norsol Forte nedir ne için kullanılır, Norsol Forte nasıl kullanılır, Norsol Forte’in saklanması, Norsol Forte’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, Norsol Forte’in olası yan etkiler nelerdir.
Göz/Kulak Damlası
Prednizolon sodyum fosfat
Ambalaj:
%1×5 mLlik damlalıklı şişe.
Endikasyon:
Dış kulak yolu enflamasyonları, jeneralize inflamatuar dermatozlarda(Seboreik, psöriazis, alerjik dermatit veya nörodermatit) beraber görülen otitis eksterna ile gözde alerjik konjonktivit, akne rozasea,yüzeysel nokta şeklindeki keratit, herpes zoster keratiti, iritis,siklitis, geçici enfektif konjonktivit gibi palpebral ve bulbar konjonktivanın, kornea ve göz küresinin arka segmentinin steroide yanıt veren enflamatuvar durumlarında, kimyasal radyasyon ve termal yanıklarda veya yabancı cisim batmalarında, hafif veya ciddi enflamasyonlar da, özellikle olağanüstü hızlı bir kontrol gerektiğinde önerilir.
Kontrendikasyon:
Akut yüzeyel herpes simpleks keratiti de, göz ve kulaktaki mantar enfeksiyonlarında,kornea ve konjonktiva nın vaccina, varicella ve diğer birçok virüs hastalıklarının akut enfeksiyöz safhalarında, kulak zarı perforasyonlarında,göz tüberkül özünde, prednizolona aşırı duyarlılıkta, komplike olmayan yüzeyel kornea yabancı cisim çıkarılmasından sonra kontrendikedir.
Uyarılar:
Uzun süreli kullanımlarda artmış intraoküler basınç ve/veya glokom, optik sinir hasarı, görme keskinliğinde ve görme alanında azalma, posterior subkapsüler katarakt oluşumu veya sekonder göz enfeksiyonları meydana gelebilir.Özellikle gözün derin yapıları tutulmuşsa sistemik tedavi yapılmalıdır. Gebelerde ve emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Yan Etkileri:
Optik sinir hasarı ile birlikte glokom, görme keskinliği ve görme alanında azalma,posterior subkapsüler katarakt oluşumu, herpes simpleks ve mantarları içeren patojenlerin neden olduğu sekonder oküler enfeksiyonlar,ender olarak katarakt ameliyatının ardından kabarcıklar bildirilmiştir.Bazan batma ve yanma meydana gelebilir.
Doz Önerisi:
Dış kulak yolu temizlenip kurulandıktan sonra,Solüsyon damlalıkla kulak yoluna damlatılır. Başlangıç dozu olarak günde 2-3 kez 3-4 damla önerilir. Yeterli sonuç alındıktan sonra doz tedricen azaltılır ve tedavi sonlandırılır. Eğer gerekli görülürse,dış kulak yolu Solüsyonla doyurulmuş bir gazlı bezle kapatılır.Gazlı bezin Solüsyonla devamlı nemli kalması sağlanır ve 12-24 saat sonra yerinden alınır. Gözde, iyileşme gerçekleşinceye kadar, gündüz saatte bir, gece 2 saatte bir konjunktiva kesesine 1-2 damla damlatılır.Daha sonra tedricen 3-4 saatte bir 1 damlaya indirilir. Tedavi süresi lezyon tipine bağlı olarak birkaç gün veya birkaç hafta olabilir.