Ofloks nedir ne için kullanılır, Ofloks nasıl kullanılır, Ofloks’in saklanması, Ofloks’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, Ofloks’in olası yan etkiler nelerdir.
Film Tablet
Ofloksasin
Ambalaj:
200 mgx10 Tablet.
Endikasyon:
Duyarlı Bakterilerin neden olduğu üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit,pnömoni, kulak burun boğaz bölgesi enfeksiyonları), üst ve alt idrar yolu enfeksiyonları, gonokoksik ve nongonokoksik üretritler, safra kesesi enfeksiyonları,kadın genital organlarının enfeksiyonları, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları,bağırsak enfeksiyonları ve tifo ve cerrahi profilaksi.
Kontrendikasyon:
Ofloksasin Ve diğer kinolonlara aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.Epilepsili hastalara verilmemelidir.Serebral travmalar, santral sinir sisteminde iltihabi lezyonlar veya felç gibi konvülsiyon eşiğini düşüren ve daha önceden mevcut olan santral sinir sistemi lezyonlarında kontrendikedir. Çocuklara Ve gelişimini henüz tamamlamamış olan (18 yaşın altındaki) gençlere,gebe ve emziren kadınlara uygulanmamalıdır.
Uyarılar:
Ofloksasin bazı advers etkileri ile,hastanın konsantrasyon ve reaksiyon gücünü bozabileceğinden,araba kullanmak ve iş makinalarını kullanmak gibi bazı durumları riskli hale getirebilir. Ofloksasin tedavisi sırasında, hastalara şiddetli güneş ışığına ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmaya özen göstermeleri bildirilmelidir.
Yan Etkileri:
Tedavi süresince mide bozuklukları, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle karşılaşılabilir.
İlaç Etkileşimleri:
Mide asidini azaltıcı ilaçlar (mineral antiasitler), sukralfat veya demir müstahzarların 2 saat önce alınmalıdır. Konvülsiyon eşiğini düşüren ilaçlar (örn.teofilin) veya bazı nonsteroid antienflamatuar ilaçlar (örn. fenbufen)ile birlikte verildiğinde yeni kinolonların serebral konvülsiyon eşiğini düşürdüklerine dair bulgular vardır. Ofloksasin ile birlikteuygulanan glibenklamidin serum konsantrasyonları hafifçe yükselir.Özellikle yüksek doz kinolon tedavisinde, renal tübüler sekresyona uğrayan diğer ilaçlar (probenesid, simetidin, furosemid, metotreksat gibi) da beraber kullanılırsa, kinolonların atılımında bozukluk ve serum düzeyinde yükselme olabilir. Kinolon tedavisi gö-ren kişilerde,kumarin derivelerinin etkisinde artış olabilir.
Doz Önerisi:
Ortalama doz günde 2 kez 1 tablettir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında genellikle günde 2 kez ½ tablet yeterlidir. Ağır ve komplikasyonlu enfeksiyonlarda ya da hastanın yeterli yanıt vermediği durumlarda, doz günde 2 kez 1 ½ veya 2 tablete yükseltilebilir. Tabletler aç karnına ya da yemekler sırasında bir miktar sıvı ile alınır. Tedavi süresi akut enfeksiyonların çoğunda 7-10 gündür. Beta Hemolitik streptokok enfeksiyonlarında,Dünya Sağlık Örgütünün önerilerine uygun olarak, 10 günlük bir tedavi uygulanmalıdır.Böbrek fonksiyonu azalmış hastalarda dozaj: Kreatinin klirensinin dakikada 10 ml 30 mL arasında ya da kandaki kreatinin düzeyinin % 2.5-5 mg arasında olduğu hastalara, normal tek doz 24 saatte bir verilir. Kreatinin klirensinin dakikada 10 mL nin altında ya da kandaki kreatinin düzeyinin % 5 mg ve daha yüksek olduğu hastalarda tedaviye normal tek dozla başlamalı ve 24 saatte bir bu doz yarısıyla devam edilmelidir.