Prednol nedir ne için kullanılır, Prednol nasıl kullanılır, Prednol’in saklanması, Prednol’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, Prednol’in olası yan etkiler nelerdir.
krem
Prednasinolonn
Ambalaj:
%12.5×30 glik tüp.
Prednol
Prednasinolon
Ambalaj:
%12.5×30 glik tüp.
Endikasyon:
Kontakt,kronik, alerjik seboreik dermatit; numuler akut veya kronik ekzemalar,psoriasis, anogenital ve senil pruritus, dishidrozis, skozis, nörodermatitis,liken ruben planus, kronik liken simpleks, güneş yanıkları, eritrodermiler ve bebeklerde görülen pişiklerde endikedir.
Kontrendikasyon:
Canlı virüs aşılarının uygulanması sırasında kullanılmamalıdır.
Uyarılar:
Uzun süreli tedavilerde bebeklik,çocukluk ve gençlik dönemlerinde büyüme geriliğine neden olabilirler.Kullanım süresince güneş ışığı ile direkt temas edilmemelidir. Gebelikte Tıbbi zorunluluk olmadıkça kullanılmamalıdır; kullanılması gerekiyorsa hekim kontrolünde, küçük bir alanda ve kısa süreli kullanılmalıdır.
Yan Etkileri: Nadiren yanma, kaşıntı, ciltte tahriş ve/veya kuruluk, folikülit, akneiform, erüpsiyon, deri atrofisi,hiperpigmentasyon, perioral dermatit, alerjik kontakt dermatit,deri maserasyonu ve sekonder enfeksiyon gözlenebilir. Fotosensitivite Yapabilir.
Doz Önerisi:
Günde 2-3 kez lezyon üzerine ince bir tabaka halinde sürülür.
Prednol
Tablet
Metilprednizolon
Ambalaj:
4 mgx 20 Tablet
: : 16 mgx20 tablet.
Endikasyon:
Endojen Kortizolün substitüsyonu tedavisinde, hipofizde kortikotropin ve keza sürrenal bezinde androjen hormonların supresyonu tedavisinde,romatizmal hastalıklar, kollajen doku hastalıkları, deri hastalıkları,göz hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, solunum sistemi hastalıkları,hematolojik hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarında endikedir.
Kontrendikasyon:
Metilprednizolona aşırı duyarlılık ve sistemik fungal enfeksiyonlarda kontrendikedir. Yerine koyma ve acil tedavi dışında, aşağıdaki durumlarda kortikosteroidlerle genel bir tedavi uygulamasından vaz geçilmelidir: Mide ve bağırsak ülseri, ağır osteoporoz,psikiyatrik anamnez, amip enfeksiyonları, sistemik mikozlar, bulber ensefalitik form dışında poliomyelit, dar ve geniş açılı glokomlar, viral kökenli hastalıklar, su çiçeği, koruyucu aşılardan yaklaşık 8 hafta öncesi 2 hafta sonrası, BCG aşısından sonra lenfom teşekkül eden olgular.
Uyarılar:
Ağır hipertansiyon ve kalp yetmezliği olgularında dikkatli davranmalıdır. Gebelik sırasında veya gebelik olasılığında ancak kesin bir endikasyon varsa uygulanmalıdır.Kortikosteroidler anne sütüne geçer, bu nedenle emzirme sırasında kullanılmamalı, kullanılması zorunlu ise emzirme kesilmelidir.Çocuklarda endikasyon sıkı kriterlere göre konulmalıdır.İlaç kullanımı kesinlikle ani olarak bırakılmamalıdır.
Yan Etkileri:
Aydede yüzü,gövdede yağlanma, kas zayıflığı, hipertansiyon, kemiklerde kolay kırılabilme, kan şekerinin yükselmesi, şeker hastalığı, seks hormonlarının sekresyonunda bozukluklar (adet kanamasının geri kalması, kıllanmanın artması, iktidarsızlık), deride şerit tarzında çizgiler ve kanamalar,akne, dokuda su birikmesi, potasyum atılımının artması, sürrenal korteksin aktivitesi veya atrofisi, kan damarı hastalıkları,mide yakınmaları, mide ülseri, enfeksiyon riskinin artması, vücudunuz savunmasının zayıflaması, yara iyileşmesinin gecikmesi, çocuklarda büyüme bozuklukları, tromboz riskinin artması, göz için basıncınınartması, pankreas iltihabı.
İlaç Etkileşimleri:
Aynı zamanda kalp glikozidleri uygulanıyorsa potasyum eksikliği nedeniyle glikozid etkisinin artabileceği hesaba katılmalıdır. Salüretik İle Kombine edildiğinde fazla potasyum atılabilir. Glukokortikoidler Antidiyabetik ilaçların kan şekerini düşürücü etkisini azaltabilir,kumarin türevlerinin antikoagülan etkisini hafifletebilirler.Aynı zamanda rifampisin uygulanan hastalarda kortikosteroid etkisinin az alabileceği unutulmamalıdır. Salisilatlarla birlikte uygulandığızaman gastrointestinal kanama tehlikesi artabilir.
Doz Önerisi:
Neoplastik hastalıklar: Lösemi ve lenfomalar 16-96 mg.Nefrotik Sendrom: 64-80 mg,Alerjik Hastalıklar: Bronşiyal astım 16-48 mg, alerjik rinit 16-48 mg, serum hastalığı 16-48 mg, ilaç alerjileri 80-200 mg, ürtiker 32-48 mg, kontakt dermatit 16-48 mg, atopik dermatit 16-48 mg,anjiyoödem 32-48 mg.Dermatolojik hastalıklar: Pemfigus 80-200 mg, büllöz herpetiform dermatit 48-96 mg, eritema multiform 64-80 mg,eksfoliyatif dermatit 64-80 mg, fungoid mikoz 48-96 mg, şiddetli seboreik dermatit 64-80 mg.Oftalmik hastalıklar: Oftalmik herpes zoster 16-48 mg, ön segment enflamasyonu 16-48 mg, üveit ve koroidit 16-48 mg, sempatik oftalmi 16-48 mg, keratit 16-48 mg, korioretinit 16-48 mg, optik nevrit 16-48 mg,iritis ve iridosiklit 16-48 mg. Günlük başlangıç dozları;Endokrin hastalıkları: Adrenokortikal yetmezlik 20 mg (6 saatte bir), konjenital sürrenal hiperplazi 4-16 mg,nonsüpüratif tiroidit 16-24 mg,Romatizmal hastalıklar ve kollajen doku hastalıkları: Artrit ve osteoartrit 8-16 mg, akut romatizmal ateş 32-80 mg, akut romatizmal kardit 1 mg/kg, ankilozan spondilit 8-16 mg, akut ve subakut bursit 16-24 mg, akut nonspesifik tenosinovit 16-32 mg, polimiyozit 32-48 mg, akut gut artriti 16-48 mg, temporal arterit 32-48 mg, poliarterit 32-96 mg, sistemik lupus eritematozus.64-200 mg.Solunum sistemi hastalıkları: Semptomatik sarkoidoz 32-48 mg, Löffler sendromu 32-48 mg, aspirasyon pnömonisi 8-24 mg, akut ve yaygın tüberküloz 48-96 mg.Şiddetli enfeksiyonlar: 32-80 mg.
krem
Prednasinolon 125,iyodoklorhidroksikin %3
Ambalaj:
30 glik tüp.
PrednolA
Prednasinolon%12.5, iyodoklorhidroksikin %3
Ambalaj:
30 glik tüp.
Endikasyon:
Kortikosteroidlerin Lokal kullanılmasını gerektiren bütün deri hastalıklarının kuru ve kabuklu şekillerinde, özellikle bakteriyel ya da fungal enfeksiyon eklendiği durumlarda kullanılır. Ayrıca yanıklar, güneş yanıkları ve eritrodermi de ancak hekim önerisiyle kullanılmalıdır.
Kontrendikasyon:
Deri tüberkülö-zü ile deri sifilizinde ve canlıvirüs aşılarının (Çiçek vb.) uygulanması sırasında kullanılmamalıdır.Subakut Myelopatik nöropati de kullanılmamalıdır. Topikal kortikosteroidler,rozasea, akne vulgaris ve perioral dermatitte tek başlarına cilt üzerinde aynı zamanda bakteriyel, fungal ve viral bir enfeksiyon varlığında kontrendikedir.
Uyarılar: Uzun süreli tedavilerde bebeklik,çocukluk ve gençlik dönemlerinde büyüme geriliğine neden olabilirler.Gebelikte tıbbi zorunluluk olmadıkça kullanılmamalıdır. Kullanılması Gerekiyorsa hekim kontrolünde, küçük bir alanda ve kısa süreli kullanılmalıdır.Tedavi süresince güneş ışığı ile direkt temas edilmemelidir.
Yan Etkileri:
Nadiren yanma, kaşıntı, ciltte tahriş ve/veya kuruluk, folikülit, akneiform, erüpsiyon, deri atrofisi,hiperpigmentasyon, perioral dermatit, alerjik kontakt dermatit, deri maserasyonu ve sekonder enfeksiyon gözlenebilir. Fotosensitivite Yapabilir.
Doz Önerisi:
PrednolA Krem: Günde 2-3 kez lokal olarak hastalıklı bölgeye sürülür.
Uyarılar:
Aşırı dozlarda alındığında hipervitaminoza yol açabileceği unutulmamalıdır. Başka multivitamin içeren preparatlar ile birlikte kullanılmamalıdır.
Yan Etkileri:
Allerjik deri döküntüleri, mukoza ülserasyonları ve niasine bağlı olarak, nadiren görülebilen sıcaklık hissi, baygınlık hissi gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.
Doz Önerisi:
Yetişkinler için, yemeklerle beraber, günde bir kez ana öğünle ( kahvaltı hariç) birlikte alınması tavsiye edilir.Pregnacare Tok karnına yeterli miktarda sıvı ile birlikte alınmalıdır.