Akışkan volüm beceriksizliği hemşirelik bakım tasarıyı için ziyaretçilerimiz çok fazla sual sormaktadır. Ziyaretçilerimizin akışkan volüm beceriksizliği hemşirelik bakım tasarısına dair meraklarını giderebilmek emeliyle bu içeriğimizi oluşturduk. Bu mevzuda merak edilen tüm her şeye bu içeriğimizde yer vermeye çalıştık.
Akışkan Volüm Beceriksizliği Nedir? Neden Olur?
Beden üzerinde çok fazla akışkan kaybı yaşayan veya akışkan atılımı yaşayan şahısların karşılaştığı hastalığa ‘ ’Akışkan volüm beceriksizliği ’ ’ denir. Veya diğer ismiyle ‘ ’Hipovolemi ’ ’ denilmektedir. Klasik koşullarda her insanın bedeninde %70 oranında su bulunmaktadır. Fakat bebeklerde ise bu akışkan oranı %70 değil, %80 ortamındadır. Yaşlılık yarıyılına gelindiği zaman akışkan oranı git gide eksilir ve %50 etrafına düşer. Git gide eksilen akışkan, insanların hayatını tehdit ederek sıhhatsel problemleri ortaya çıkartmaktadır. Bu gibi vaziyetleri önleyebilmek emeliyle insanların hayatlarını sürdürebilmeleri ismine ‘ ’iç denge ’ ’ başka bir deyişle ‘ ’homeostazis ’ ’ bulunmaktadır. Şayet iç denge sağlanamaz ise ortaya akışkan volüm beceriksizliği çıkar.
Akışkan volüm beceriksizliği operasyon sonrası çok fazla görülen bir vaziyettir. Genel olarak neredeyse her operasyon sonrası yaşanan bu vaziyet için hemşirelerin çok dikkatli bir biçimde hareket etmesi ve erken bulgularını öğrenmesi gerekmektedir.
Akışkan Volüm Beceriksizliği Bulguları Nelerdir?
Balansın -500 seviyelerinden daha üst seviyelere erişmesi Çok sık karşılaşılan eforsuzluk, bulantı, halsizlik vaziyeti, Kusma eylemlerinin görülmesi, Susuzluk yaşanması, Taşikardi, Güç sezilen nabız, Bedende oluşan solukluk ve soğuma hadiseyi, İdrar renginin koyulaşması, Dilde oluşan kuruluk, Konuşmada güçlük sürükleme, Şuur kaybı yaşamak, Komaya girmek
Akışkan Volüm Yetersizliğinde Hemşirenin Görevi Nedir?
Kumpaslı bir biçimde hastanın belirtileri, bulguları hakimiyet edilir ve gözlem altında yakalanır. Hastanın yediği ve çıkardığı yiyecekler takibe alınır. Hastanın idrar rengi kesintisiz olarak hakimiyet edilir. Hastanın saatlik algı rengi ve idrar vaziyeti kayıt altına alınır. Hastanın akışkan alımına destek olunur. Hastanın ateşi hakimiyet edilir. Cilt kuruluğu, tende solukluk veya soğukluk takibi yapılır. Hastanın bitkinliği veya halsizliği varsa kayıt altına alınır. Hastanın diyare vaziyeti var mı yok kesintisiz denetlenir. Hastanın rastgele bir kusma veya bulantı vaziyeti takip edilerek yasaklanır. Hastanın kilo hakimiyet altında yakalanır. Şayet anormal bir vaziyet ile karşılaşırsa hekime acil bir biçimde haber verilir. Laboratuvar testleri tekerrür edilerek hekime bilgi verilir. Hekim isteğine göre değişik neticeler ortaya çıkabilir.