Tofranil nedir ne için kullanılır, Tofranilnasıl kullanılır, Tofranil ’in saklanması, Tofranil ’i kullanmadan evvel dikkat edilmesi gerekenler, Tofranil’in olası yan tesirler nelerdir.
Draje
İmipramin HCL
Ambalaj:
10 mgx50 draje
: : 25 mg 50 draje.
Endikasyon:
Bunalımın Tüm biçimleri, panik hamleler, kronik sızılı vaziyetler, gece fobisi,enürezis nokturna yalnızca 5 yaşındaki ve daha büyük çocuklarda yalnızca organik sebeplerin olmadığı gidişatlarda endikedir.
Kontrendikasyon:
İmipramin Veya dibenzazepin grubu trisiklik antidepresanlara karşı fazla duyarlılık veya dibenzazepin grubu trisiklik antidepresanlara karşı çapraz duyarlılık ve yakın zamanda geçirilmiş miyokard enfarktüsünde kontrendikedir. İmipramin, bir MAO inhibitörü-rüyle beraber veya MAO inhibitörü rehabilitasyonundan 14 gün evvel veya sonra kullanılmamalıdır.Moklobemid gibi selektif, irreversibl MAo inhibitörleri ile beraber kullanılmamalıdır.
Uyarılar:
Trisiklik antidepresanların konvülsiyon eşiğini düşürdükleri öğrenilmektedir ve bu sebeple imipramin, sara hastalarında veya konvülsiyonlara zemin hazırladığı öğrenilen değişik etmenlerin bulunduğu hastalarda, nöroleptiklerle beraber kullanıldığı gidişatlarda,içkinin veya antikonvülsif özelliklere sahip ilaçların kullanılmasına son verildiği gidişatlarda son derece dikkatle kullanılmalıdır.Trisiklik antidepresanların ileri derecede karaciğer veya böbrek hastalığı olan hastalara ve hipertansif krizlere neden olabileceğinden adrenal medulla urları olan hastalara verilmesi sırasında dikkatli olmak gerekir. Genel ve yerel anestezi evvelinde anestezi uzmanı, hastanın imipramin kullanmakta olduğu mevzusunda uyarılmalıdır.Beklenen faydaların fetüste alana gelebilecek zararlarındanaçıkça daha fazla olmadığı sürece hamilelik sırasında imipramin kullanılmamalıdır. Bebeğini emziren annelerde imipramin rehabilitasyonu yavaş yavaş son verilmeli ya da bebeğin anne sütüyle beslenmesinin bırakılmalıdır. İmipramin kullanan hastalar flu görme, miskinlik ve değişik merkezi asap sistemi semptomlarının görülebileceği mevzusunda uyarılmalıdır.
Yan Tesirleri:
İstenmeyen Muhakkak tesirlerin bitkinlik, uyku bozuklukları, ajitasyon, anksiyete,kabızlık ve ağız kuruması gibi bunalım semptomlarından ayırt edilmesi çoğu zaman güçtür. Şiddetli nörolojik ve psişik tepkinler büyürse,imipramin rehabilitasyonu durdurulmalıdır.
İlaç Etkileşimleri:
Fluoksetin Ve fluvoksamin, imipraminin plazma konsantrasyonlarını artırabilir ve buna bağlı advers tesirlere neden olabilir. Trisiklik antidepresanlar içkinin ve merkezi asap sisteminde bunalım yapan ilaçların misali barbitüratlar, benzodiazepinler veya genel anestezikler etkilerini kuvvetlendirebilir. Nöroleptiklerin beraber alınması, trisiklik antidepresanların plazma seviyelerini yükseltebilir, konvülsiyon eşiğini düşürebilir ve nöbetlere neden olabilir. Tiyoridazin Beraber kullanım, şiddetli kardiyak aritmilerle sonuçlanabilir.İmipramin guanetidin, betanidin, rezerpin, klonidin ve alfametildopa gibi adrenerjik nöron blokerlerinin antihipertansif tesirini eksiltebilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Trisiklik antidepresanlarkumarin grubu ilaçların antikoagülan tesirlerini, bu ilaçların karaciğerdeki metabolizmalarını inhibe ederek artırabilir. Trisiklik antidepresanlar fenotiyazin, antiparkinson ilaçlar, antihistaminikler, atropin ve biperiden gibi antikolinerjik ilaçların gözdeki, merkezi asap sistemindeki, bağırsaktaki ve mesanedeki tesirlerini arttırabilir.İmipramin adrenalin, noradrenalin, izoprenalin, efedrin ve fenilefrinmisalin yerel anestezikler gibi ilaçların kardiyovasküler tesirleri şiddetlendirir. Trisiklik antidepresanlar, kinidin tipi antiaritmikler ile beraber kullanılmamalıdır.
Doz Teklifi:
Dozaj ve uygulama usulü, her hastanın vaziyetine göre tertip edilmelidir. Emel, muhtemel olan en düşük dozlarla optimaletki elde etmek ve doz artırımını, özellikle Tofranile, orta yaş gruplarına mukayeseyle daha güçlü tepki gösteren adölesan çağındaki gençlerde ve yaşlılarda olmak üzere dikkatle hakikatleştirmektir.