Türkiye’de ticari vasıta sahiplerini yakından ilgilendiren ehemmiyetli bir büyüme yaşanıyor. Özel Tüketim Ödentisi ÖTV oranlarına yapılan yeni bir tertip etme ile ticari taşıtlarda ÖTV muafiyeti getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, ticari emelle kullanılan vasıta sahiplerine destek olmak emeliyle geliştirilen bu tertip etme, işlerini ticari taşıtlarla icra eden yurttaşları pozitif biçimde etkilemeyi amaçlıyor. Peki Ticari vasıta ÖTV muafiyetinden kimler faydalanacak, hangi vasıtaları içerecek? Hangi taşıtlar muafiyet kapsamına girecek? ÖTV ticari vasıta muafiyet indirimi ne kadar olacak? İşte detaylar…
TİCARİ VASITA ÖTV MUAFİYETİ HANGİ VASITALARI İÇERECEK?
Geçmiş senelerde eş bir uygulamanın yapılmıştı, ancak bu seferki tertip etmede bazı farklılıklar var. Bu yeni tertip etmeye göre, hangi taşıtların ÖTV muafiyeti kapsamına gireceği muhakkak oldu. Muafiyet kapsamına alınacak vasıta sınıfları arasında taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, kamyon ve çekici tır gibi ticari taşıtlar bulunuyor.
TİCARİ VASITA ÖTV MUAFİYETİNDEN KİMLER FAYDALANACAK?
ÖTV muafiyetinden kimlerin faydalanabileceği de sarihliğe kavuştu. Şehir içi taksiciler, dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüs ile yolcu taşımacılığı yapanlar, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan reel ve tüzel bireyler bu avantajdan yararlanabilecek. Ancak, bu muafiyetten faydalanmak isteyenlerin vasıtalarını yenileme koşulu taşıması gerekiyor.
Tertip Etmeye göre, yalnızca mevcut ticari vasıtasını aynı sınıftaki daha yeni bir modelle değiştirmek isteyenler ÖTV indiriminden faydalanabilecek. İlk kere ticari vasıta alacaklar veya değişik sınıf bir taşıtla değiştirmek isteyenler ise yürürlükteki oranlara göre ÖTV ödemeye devam edecekler.
TİCARİ VASITA ÖTV MUAFİYETİ NASIL HESAPLANACAK?
Ticari vasıta sahipleri için getirilen ÖTV muafiyeti, vasıta sınıfına bağlı olarak değişen ÖTV oranlarıyla beraber uygulanacak. Vasıta sınıfındaki ÖTV oranı ne ise, yenilenen ticari taşıtlar da o oranda bir indirimden faydalanacaklar. Ayrıca vasıtalardaki Katma Değer Vergisi oranının da ÖTV dahil maliyet üzerinden hesaplandığı unutulmamalıdır.
Misal hesaplamalara göre, motor silindir hacmi 1600 cc’den minik bir taksinin son satış maliyeti 1.000.000 TL olduğunda, bu yeni tertip etme sayesinde ticari vasıta sahibi 444.444 TL indirimden yararlanarak yalnızca 555.556 TL ödeyecek.