Anasayfa » Genel » 2023 Yılı Bütçe Teklifi ’nde dikkat çeken ayrıntı! ÖTV indirimi hayalleri suya mı düşüyor?

2023 Yılı Bütçe Teklifi ’nde dikkat çeken ayrıntı! ÖTV indirimi hayalleri suya mı düşüyor?

Araba sektör temsilcileri ÖTV indirimi beklerken, 2023 Seneyi Bütçe Öneriyi ’nde dikkat toplayan bir ayrıntı ortaya çıktı.

Hem sıfır hem ikinci el araba maliyetleri her geçen gün artmaya devam ederken araba almak isteyen yurttaşlar, “Araba maliyetleri düşer mi?”, “ÖTV indirimi kazanç mı?” sorularını inceliyor. Ağustos ayında ikinci el arabalara getirilen 6 ay ve 6 bin km hududu, yatırım emelli alımların önünü kesmiş olsa da, bu sefer de artan maliyetler suratından aylardır bayilerde taşıt bulamayanların sıfır arabaya ulaşımı güçleşti. Taşıt alımlarında Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulunun getirdiği kredi hududu ve kredilere ulaşımda yaşanan kasvetler de araba alımını güçleştiren öbür faktörler arasında. Bu nedenler harcayıcının ÖTV aktüellemesi ile maliyetlerin düşeceği ve arabaya ulaşımın kolaylaşacağı güzergahında bir temenni içerisine girmesine yol açtı. Ancak 2023 seneyi bütçesinde çok kritik bir detay göze çarptı. İşte Özel Tüketim Vergisi indirimi mevzusuna ait detaylar…

Kazanç vergisi çoğalış oranlarına ait detaylar 2023 Seneyi Bütçe Öneriyi ’nde yer aldı. En dikkat toplayan iki madde ise Motorlu Vasıtalar Vergisi MTV ve Özel Tüketim Vergisi ÖTV çoğalış oranları oldu. Vergi kazançlarının 2023 senesinde yüzde 41,2 oranında çoğalarak 3 trilyon 673 milyar lira olacağı öngörülürken, gelecek sene ÖTV ’nin yüzde 33, MTV ’nin ise yüzde 64 çoğalacağı bildirildi.

ÖTV 2023 SENESİNDE YÜZDE 33,1 ÇOĞALACAK

Bütçe önerisinde görüşülen ÖTV ’nin ise gelecek sene yüzde 33,1 çoğalacağı belirtildi. Motorlu vasıtalar üzerinden alınan ÖTV ’den yüzde 45,6 oranında çoğalışla 204 milyar lira, içkili alkollerden yüzde 55,5 milyar lira, sigara üzerinden alınan ÖTV ’den 126,1 milyar lira kazanç elde edilmesi bekleniyor. Öte yandan para cezalarınınsa 2023 ’ye göre yüzde 72,8 oranında çoğalacağı açıklandı.

ÖTV sisteminde en son Ocak ayında farklılık yapılmış ve dilim sayısı artırılmıştı. Bu kapsamda, motor silindir hacmi 1,6 litreyi geçmeyen vasıtalarda yüzde 45 ÖTV oranı için tanımlanan matrah limiti 120 bin lira oldu. Yüzde 50 ÖTV için tanımlanan matrah üst hududu ise 150 bin TL iken, yüzde 60 ÖTV için 175 bin TL ve yüzde 70 ÖTV için 200 bin TL ’ye yükseldi. 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan arabalar yüzde 70’lik ÖTV dilimine, 401 bin TL’den daha pahalı arabalar ise yüzde 80’lik ÖTV dilimine giriyor. Ancak şu anda yüzde 70 ÖTV diliminin altında kalan bir araba kalmadı.

İçeriği Oyla

Yorum yapın