Anasayfa » Genel » İftar ve sahurda ne yemeli, nelerden uzak durmalısınız? İşte uzmanından öneriler…

İftar ve sahurda ne yemeli, nelerden uzak durmalısınız? İşte uzmanından öneriler…

Sahurda mutlaka kahvaltılık tüketin
Sahurda kahvaltı tarzında beslenmenin ideal olduğuna vurgu yapan Dr. Gökçen Garipoğlu, “yumurta ve az tuzlu peynirler protein içeriğiyle hem bağışıklık için önemli hem de gün boyu tok kalmamızı da sağlar. Beraberinde tüketilecek bol miktarda yeşillik, söğüş sebzeler C vitamini ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olur. Ceviz, az tuzlu zeytin sağlıklı yağ içerir ve tok tutucudur. Ekmek olarak tam tahıllı ekmekleri tercih etmek yine tok tutacağı gibi bağırsak hareketlerini de düzenler…

1 porsiyon meyve tüketin
Gün içinde tüketemediğimiz meyvelerin 1 porsiyonunu sahurda tüketebiliriz, taze veya kuru meyveler ya da bunlardan yapılmış şekersiz komposto/hoşaf da tüketilebilir. Böylece sıvı alımını da artırmış oluruz. Sahurda mutlaka en az 2 bardak (500 ml) su içmeyi de ihmal etmemek gerekir” ifadelerini kullandı.

Ağır iftar yemeklerinden kaçının
Oruç nedeniyle açlık sonrası ağır iftar yemeklerinden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dr. Garipoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle evde olduğumuz, hareketin azaldığı bu dönemde enerji ihtiyacımız da zaten düşmektedir. Fazladan alınan enerjiler kilo alımına ve bağışıklığın düşmesine neden olabilir. Her zaman tükettiğimiz miktardan 4’te 1’i kadar daha azını planlamak gerekir.

Hamur işleri acıktırarak oruç tutmayı zorlaştırıyor
Özellikle karbonhidrat içeriği yüksek hamur işlerinden uzak durmak gerekir. Bu besinler acıkmaya da yol açacağı için oruç tutmayı da zorlaştırır. İftar yemeğine çorba ile başlayıp ana yemekten önce salata yemek daha sonra fazla besin alımını önleyebilir.

İçeriği Oyla

Yorum yapın