Kortos nedir ne için kullanılır, Kortos nasıl kullanılır, Kortos’in saklanması, Kortos’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, Kortos’in olası yan etkiler nelerdir.
Kortos
Supozituvar
Polidokanol 27 mg,hidrokortizon asetat 5 mg
Ambalaj:
24 supozituar.
Endikasyon:
İç ve dış hemoroidler (basit ve iltihaplı), anal fissür, radyasyona bağlı proktit, anal ekzema ve anal prüritte endikedir.
Kontrendikasyon:
Rektum Ve anal bölgenin tüberkülozunda, enfeksiyon hastalıklarında, canlı virüs aşılarının uygulanması sırasında kullanılmamalıdır. Sistemik Yan etki riski nedeniyle peptik ülser, osteoporoz, psikoz, ağır psikonevroz,diyabet, konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda ve yaşlılarda kullanılması sakıncalı olabilir.
Uyarılar:
Proktolojik muayene yapılmadan kullanılmaz.İrritasyon görülürse uygulamaya son verilir. Enfeksiyon varsa uygun bir antifungal ve antibakteriyel ilaç verilmelidir. Yararına karşı riski göz önünde bulundurulmalı,gebelerde gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Emziren annelerde ilacın hasta için önemi göz önüne alınarak ya tedavi ya da emzirme kesilmelidir.
Yan Etkileri:
Mide salgısı artması ve peptik ülser reaktivasyonu, su ve tuz retansiyonu, potasyum kaybı, hipertansiyonlularda arter basıncı artması, glukoz toleransı azalması, uzun süre kullananlarda Cushing sendromu, osteoporoz, psişik bozukluklar, akne, sürrenal korteks inhibisyonu görülebilir. Yanma, kaşıntı, hipertrikozis, telenjiektazi,mukoza atrofisi, irritasyon, kuruluk, folikülit, hipopigmentasyon,sekonder enfeksiyon, alerjik kontakt dermatit gibi lokal yan etkilerde görülebilir.
Doz Önerisi:
Erişkinlere günde 2-3 supozituvar uygulanır.Tedavi süresi alınan yanıta göre belirlenir. Supozituvarlar dışkılamasonrası anüse konur, pamuk kapatılır, bir süre sırt üstü yatılır.