Harcayıcılar Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, otomotiv sektörüne değinerek, sıfır vasıtaların maliyetleriyle alakalı açıklamalarda bulundu.
Türkiye ’de hiçbir zaman ikinci el araba maliyetlerinin sıfır taşıt maliyetini geçmediğini kaydolarak, “Hani bir söz var ya. Bir çılgın kuyuya taş attı, 40 uslu çıkartamadı. Biz 2-3 yıldır bunun misalini ne yazık ki araba piyasalarında yaşıyoruz. Şöyle bir yosunu oluşturuldu. Sıfır araba yok, sıfır araba kasveti var. Bu asılsız.
Sıfır otomobili Türkiye ’deki araba üreticileri de harıl harıl üretiyorlar, yurtdışından da gemiler dolusu sıfır araba geliyor. Buna karşın yok algısı oluşturuldu. Maliyeti artırmak, pazarı tatlandırmak için. Bu öğrenerek yapıldı. Ondan sonrada bu satışlarda bir nazlılık yarıyılı yaşadık. Şu anda sıfır taşıt bayilerine gidin ‘yok ’ diyorlar.
Oysa arka taraflarında, cami otoparklarında, AVM otoparklarında ve tarlalarda bunun binlerce görüntüsü var. Bir sürü sıfır araba jelatinleri ile bekletiliyor. Bu otomobillerin bir liste satış maliyeti var. Bir taşıtın liste satış maliyeti diyelim ki 600 bin TL. Fakat hiçbir sıfır taşıt liste maliyetinden satılmıyor. Sonrada bir söz çıktı, ‘ikinci el taşıtlar sıfır maliyetini geçti ’ denildi. Geçti mi, hayır, hiçbir zaman geçmedi. İkinci el vasıtaların maliyeti Türkiye ’de hiçbir zaman sıfır taşıt maliyetlerini geçmedi. Hep altında kaldı.
Sıfır taşıt maliyetleri liste maliyetinde değil, liste maliyetinin üzerine satılıyor. 600 bin TL ’lik bir taşıt 700-750 bin TL ’ye satılıyor. Dolayısıyla bunun liste maliyeti değil de satış maliyeti asıl oluyor. Sıfır bir taşıtın maliyeti liste üzerinden 600 bin TL değil, 750 bin TL oluyor. Dolayısıyla aynı markanın ikinci el taşıtı 650-700 bin TL oluyor. Liste maliyeti 600 bin TL olan taşıtın reel maliyeti 750 bin TL olduğu için ikinci elde o liste maliyetini geçiyor” ifadelerini kullandı.
“AŞIRI ARZ MALİYETLERİ ARTTIRIYOR”
Şahin, “İkinci el taşıt maliyetleri sıfır vasıtaların liste maliyetini geçtiğini için sıfır taşıttan pahalı diye bir yosunu oluşturuldu. Bu asla böyle değil. Şuanda muhtelif usullerle ya sırasını bıraktı, size satacak, hava parası istiyor diyerek, ya bir ekip seramik kaplama, motor koruma yaparuz diyerek ya da daha önceki vasıtasını getirirsen sıfır taşıt veririz deyip daha önceki otomobilin maliyetini 150 bin TL düşürüyorlar. Bizde yurttaşlar olarak ne yazık ki yangına körükle gitmeyi çok beğeniyoruz.
Bu sıfır taşıtlar satılacak, turşusunu kuracak değiller. Kesinlikle satacaklar ama biz öyle bir arzda bulunuyoruz ki maliyetlerin çoğalmasına sanki destek oluyoruz. Maliyetlerin çoğalması yalnızca o bayilerin işine verim. Harcayıcının işine haylaz.
Bu anlamda bizim temennimiz şu. Ticaret Bakanlığı ’nın Türkiye ’deki tam üniteleri alıcı kılığında sıfır taşıt bayilerine gitseler hadise çözülecek. Muazzam bir vergi kaybı da var. Haksız hasılat da var. Bu yükselişin önüne geçilmesi gerekli. Hem yurttaşlar olarak hem de devlet olarak üzerimize düşeni yapmalıyız” diye konuştu.