Anasayfa » Genel » Siri ve Google Now programlarının mucidi Hüseyin Yılmaz’ın başarılarla dolu hayat hikayesi

Siri ve Google Now programlarının mucidi Hüseyin Yılmaz’ın başarılarla dolu hayat hikayesi

Zaferlerle dolu hayat öyküsü anlatmakla bitmez. Henüz 12 yaşındayken keşfedilen Hüseyin Yılmaz, nereden öğrenebilirdi buralara kadar geleceğini.  Denizli’nin bir köyünde çobanlık yaparken keşfedilen ve Einstein’ın yakın etrafına çiren fizik dahisidir Hüseyin Yılmaz. Yalnızca Ülkemizde değil dünyaya dağılmıştır onun adı. Çobanlıktan bilim insanlığına uzanan muhteşem bir hayat öyküsünü sizlerle paylaşmak istedik. Gelin Hüseyin Yılmaz’ı beraber tanıyalım.

1936 senesinde Denizli’de çobanlık yapan Hüseyin Yılmaz’ın hayatı köyüne piknik yapmaya gelen hocalarla karşılaşmasıyla başlıyor. Hocaların davetiyle çay içen ve sohbet eden Yılmaz’ın dahisi hocalar tarafından keşfedilir. Minik bir sohbetle dahi zekâsına hayran vazgeçen ufak çoban için hocalar varını yoğunu ortaya koyar ve eğitim alabilmesi için gayretler. Okuyamamasınının nedeni ise 3 yaşında annesini 11 yaşında ise babasını kaybetmesidir. 

 Mektebe başlayan Yılmaz kendisini mektepte göstermeyi muvaffak olur ve okuma isteği daha da çoğalır. Denizli’de yatılı mektebe başlayan Hüseyin kısa vakit sonra katıldığı bir matematik müsabakasında 1’inci olur ve kitap hediye edilir. Kitabı tamamlayan Hüseyin hocasına giderek kitapta noksanlıklar olduğunu söyler. Hoca afallar zira bahsettiği noksanlık İzafilik Teorisi’dir. 

Hüseyin kuramın ehemmiyetli kısmının kitapta olmadığını fark etmiştir. Fen hocayı mevzuyu İstanbul Teknik Üniversitesi Nusret Kürkçüoğlu’na iletir. 

Kürkçüoğlu yanıt olarak, “Hüseyin liseyi tamamlayınca İTÜ Elektirik Mühendisliği’ne gelsin” der. Hüseyin İTÜ’ye gider ve birtakım çalışmalar yapar fakat öğretmenler pek kavramaz. Öğretmenlerden birisi “bu işi öğrense öğrense ‘massachusetts institute of technology’de misyonlu Prof. Dr. Morse öğrenir der” ve mektup yazar. 

Morse’dan yanıt kazanç: 

Hüseyin’in yaptığını 5 yıl evvel bir takım buldu fakat Hüseyin’in tek başına bulması mucizevi. Kendisini Amerika’ya bekliyoruz ve tüm giderlerini biz karşılayacağız. 

İngilizce bile öğrenmeyen Hüseyin 1952 senesinde Amerika Birleşik Devletlerine gitti. Bir biçimde dil manisini aşan Hüseyin’in tez mevzusunu varsayım edilenden acele tamamlaması öğretmenleri bile afallamışa çevirir. Öğretmeni teslim aldığı teze kuşkuyla yanaşsa da birkaç günlük analizin sonunda bu tezin beceriksizsiz şekilde ortaya çıktığını görür.

EİNSTEİN’İN HATASINI BULUR

Morse tezde bir yanılgı göremez fakat kısa vakitte tamamladığı için 2 ders daha alıp vakti uzatmasını ister. Prosedür için bekler ve doktorasını aldıktan sonra çalışmalarını yapmak için gittiği Princeton Üniversitesi ’nde Einstein’la birebir çalışma fırsatı bulur.

Einstein’ın işlev kuramında noksanlıklar gören ünlü fizikçi Hüseyin Yılmaz bu mevzu hakkında bir mektup yazar ve yetersizlikleri söyler. Ne yazık ki mektup erişmeden Einstein hayatını kaybeder. 

5/5 - (6 Oy)

Yorum yapın