Anılarımızda, şefaf poşetlerde ve genelde kar beyazı rengi ile pastane vitrinlerini süsleyen, çocukluğumuzun unutulmaz tadı beze. Günümüzde değişik boyutlarda kule platformlara yapıştırılıp rengarenk ve estetik sunumları ile davet ve organisazyonların vazgeçilmez ikramlığı olarak karşımıza çıkmaktadır.
MERENG NEDİR?
MERENG : Yumurta beyazı ve şekerin çırpılarak kabartılması sonucu ortaya çıkan köpüklü yapıdır. Fransızcası “baiser” olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa’ da “merinque” olarakta bilinir .İlk olarak İsviçre’nin “Meringen” köyünde yapıldığı daha sonra da İtalyan Şef Gasparini tarafından 18. yy’da geliştirildiği söylenmektedir.
MERENG ÇEŞİTLERİ
Merengler yapılış tekniklerine ve içeriğine göre 3’e ayrılır.
1. Fransız Merengi “Soğuk metot”: Herhangi bir ısıya maruz kalmadan yapılan merengtir.
2. İsviçre merengi “Sıcak metot” : Ben mari üzerinden yapılan merengtir.
3. İtalyan merengi “Sıcak metot” : Şeker şurubu (115- 121) ile yapılan merengtir.
MERENG YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
1. Yumurta beyazı içerisinde yumurta sarısı parçası olmamalıdır .
2. Yumurta beyazına şeker hemen eklenmemelidir.
3. Yumurta beyazının oda sıcaklığında olması tercih edilmelidir.
4. Merengin yapılacağı kap ve ekipmanların da temiz olması gerekmektedir.
5. Yumurta aklarını çırpmak için metal ya da cam kaseler kullanın.
BEZE TARİFİ
Malzemeler
Yumurta beyazı ………. 100 ….G.
Limon suyu ……………3,4…..damla.
Toz şeker ……………..100…..G.
Pudra şekeri……………100…..G.
HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki yumurta akını çırpma kasesine alın düşük orta hızda çırpmaya başlayın. Yumurta beyazları köpük köpük olunca mikserin hızını arttırıp orta hızda yaklaşık 2 dakika kadar daha çırpın. Mikser aynı hızla çalışırken toz şekeri ve ardından pudra şekerini azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin. Şeker ekleme işi bittikten sonra mikseri yüksek hıza ayarlayıp sert tepeler elde edene kadar (Mikseri durdurup çırpma telini yukarı kaldırdığınızda ucunda oluşan tepenin ucu dümdüz yukarı bakacak) ve 3-4 dakika boyunca çırptıktan sonra hazırladığınız karışımı sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye istediğiniz şekillerde sıkın.Önceden 100 derecede ısıttığınız fırında kuruyuncaya kadar pişirin. Fırını kapatıp bezeleri fırın tamamen soğuyana kadar bekletin. Eğer bir gün önce hazırlıyorsanız da ertesi güne kadar fırının içinde kurumaya bırakın. Afiyet olsun…
Hazırlayan ve yazan ve fotoğraflar: Nüket Atıcı